![]()
Sámi film industry and media education -hanke on pienimuotoinen kumppanuushanke, jossa Saamelaisalueen koulutuskeskus toimi koordinaattorina ja International Sámi Film Institute toimi partnerina. Hanke toteutettiin 1.3.2022-28.2.2023. Erasmus+ -ohjelma tarjoaa oppilaitoksille ja organisaatioille mahdollisuuden tehdä yhteistyötä kansainvälisten kumppaniensa kanssa.
SAKK on kouluttanut medialinjallaan saamelaisia elokuvatekijöitä jo vuodesta 2003. Norjan Kautokeinossa sijaitseva International Sámi Film Institute ISFI on rakentanut kestävää, innovatiivista ja kansainvälistä saamelaiselokuva-alaa jo vuodesta 2009 lähtien. ISFI on tukenut näiden 12 toimintavuotensa aikana yli 80 saamelais- ja alkuperäiskansaelokuvaa ensi-iltaan asti.
Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK) on kouluttanut medialinjallaan saamelaisia elokuvatekijöitä jo vuodesta 2003. Norjan Kautokeinossa sijaitseva International Sámi Film Institute (ISFI) on rakentanut kestävää, innovatiivista ja kansainvälistä saamelaiselokuva-alaa jo vuodesta 2009 lähtien. ISFI on tukenut toimintavuosiensa aikana yli 80 saamelais- ja alkuperäiskansaelokuvaa ensi-iltaan asti.
Tavoitteet
Vahva saamelaiselokuvan ja tv-tuotannon nousu on tuonut mukanaan akuutteja koulutustarpeita ja tulevaisuuden tekijöistä on pulaa. Koko arktisella alueella tarvitaan media- ja elokuva-alan osaajia. Yli rajojen toimivassa hankkeessa kartoitetaan potentiaalisia opintopolkuja sekä koulutus- ja työelämätarpeita saamelaiselokuva- ja media-alalla. Hankkeen yhtenä tavoitteena on yhteistyömallin kehittäminen ja yhteistyön vahvistaminen SAKK:n ja ISFI:n välillä. Tavoitteena on kehittää elokuva- ja media-alan koulutuksen ja työelämän välistä yhteistyötä, kehittää koulutusta vastaamaan paremmin työmarkkinoiden tarpeita ja lisätä saamelaisnuorten kiinnostusta elokuva-alaa kohtaan.
Kohderyhmä
Hankkeen kohderyhmänä on SAKK:n henkilöstö ja medialinjan opiskelijat sekä partneriorganisaatio ISFI:n henkilöstö. Hankkeen työpajat ovat avoinna kaikille, jolloin kohderyhmää ovat alkuperäiskansojen media- ja elokuva-alalla työskentelevät ja alasta kiinnostuneet ihmiset, erityisesti nuoret.
Hankkeen toimenpiteet
Hankkeessa toteutettiin kartoitus saamelaiselokuva-alan koulutus- ja työelämätarpeista. Kartoitusta varten haastateltiin yhteensä 13 saamelaista elokuva- ja media-alan ammattilaista tai Saamelaisalueen ja sen reuna-alueiden koulutusorganisaatioiden edustajaa. Kartoituksessa hyödynnettiin koordinaattorin ja partnerin laajoja verkostoja.
Hanke järjesti kaksi työpajaa, joista toinen oli Kautokeinossa ja toinen Inarissa. Kaksipäiväisessä työpajassa Kautokeinossa 5.-6.10.2022 SAKK:n mediaopiskelijat ja henkilökunta tutustuivat alkuperäiskansojen elokuvan tekemiseen, rahoitukseen ja levittämiseen. Työpajan aikana pääsimme tutustumaan uuteen syksyllä 2021 avattuun Duottar -studioon ja sen innovatiivisiin tiloihin.
Elokuvatuotannon työpaja järjestettiin 9.-13.1.2023 Inarissa. Matalan kynnyksen työpaja oli suunnattu kaikille tuottamisesta ja elokuva-alalla työskentelystä kiinnostuneille ja alalla jo toimiville henkilöille. Työpajassa käytiin läpi elokuvatuotannon perusteita ja tehtiin tuotantoon liittyviä harjoituksia. Näkökulmana oli erityisesti elokuvan tekeminen pohjoisessa.
Hankkeen toimenpiteiden avulla pääsimme jakamaan parhaita käytäntöjä ja tietotaitoa sekä vahvistamaan yhteistyötä SAKK:n ja ISFI:n välillä. Verkostoiduimme koulutuksen järjestäjien, saamelaiselokuvan tekijöiden, mediaopiskelijoiden ja muiden elokuva-alan toimijoiden kanssa Saamelaisalueella.

Medialinjan opiskelijat ja henkilöstö tutustuivat ISFI:n toimintaan elokuvakomissaari Liisa Holmbergin johdolla.
Tulokset
Hanke selkiytti nopeasti kasvavan saamelaisen elokuvateollisuuden tarpeita ja tuki elokuva- ja mediakoulutuksen kehittämistä. Hanke paransi yhteistyötä ISFI:n ja SAKK:n sekä saamelaisten elokuva-alan koulutusorganisaatioiden ja toimijoiden välillä Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Hanke lisäsi mediaopiskelijoiden tietämystä alkuperäiskansojen elokuva-alasta ja kehitti heidän taitojaan työpajojen kautta. Hankkeella oli myönteinen vaikutus media- ja elokuvakoulutuksen ja saamelaiselokuva-alan kiinnostavuuteen Saamelaisalueen nuorten keskuudessa. Parhaimmillaan tämä tuo alalle lisää uusia osaajia ja lisää alan näkyvyyttä paikallisesti ja kansainvälisesti.
Yhteystiedot
Tiina Jäppinen, hankekoordinaattori, SAKK tiina.jappinen@sogsakk.fi, puh. 0405559650
Lisätietoa:
International Sámi Film Institute: www.isfi.no
Lisätietoa Erasmus+ -ohjelmasta: www.oph.fi/erasmusplus
Hankkeessa tehty kartoitus:
Saamelaiselokuva-alan koulutus- ja työelämätarpeista sekä opintopoluista ammattilaiseksi_FI
Education and employment needs in the Sámi film industry and study paths to becoming a professional_EN
Blogikirjoitus hankkeesta: https://sogsakk.wordpress.com/2023/04/24/erasmus-hanke-selkiytti-saamelaiselokuva-alan-koulutus-ja-tyoelamatarpeita/
Loostâš -lehden artikkeli s.18: https://issuu.com/anaraskielaservi/docs/loostas_4_22_issuu?utm_medium=referral&utm_source=anaraskielaservi.fi
![]()



Hankkeen perustiedot:
Toteutusaika: 1.3.2022 – 28.2.2023
Budjetti: 60000 €
Rahoittaja: Erasmus+ -ohjelma (EU)
Päätoteuttaja / koordinaattori: Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK).
Osatoteuttaja / partneri: International Sámi Film Institute (ISFI).