Hygieniapassikoulutus
Hygieniapassi on todistus elintarvikehygieenisesta osaamisesta. Suomen elintarvikelain mukaan hygieniapassi tarvitaan, mikäli työntekijä käsittelee työssään pakkaamattomia ja helposti pilaantuvia elintarvikkeita.

Kuka tarvitsee hygieniapassia? Hygieniapassi tarvitaan, mikä työskennellään esimerkiksi kahvilassa, ravintolassa, suurkeittiössä, kioskissa, pikaruokaravintolassa, elintarvikemyymälässä, päiväkodissa tai elintarvikkeita valmistavassa tehtaassa.
Hygieniapassi tulee hankkia viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työn aloittamisesta. Kolmeen kuukauteen lasketaan taannehtivasti myös aiemmat elintarvikealan työt, joissa hygieniapassia on edellytetty. Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi nykyisen lainsäädännön mukaisesti. Hygieniapassijärjestelmää hallinnoi Ruokavirasto.
Hygieniapassitesti
Hygieniapassitestin kysymykset ovat sanallisia kysymyksiä, jotka ovat Ruokaviraston laatimia. Hygieniapassitesti koostuu 40 oikein / väärin -väittämästä.
Normaalissa hygieniapassitestissä (kielet suomi, ruotsi tai englanti) on 45 minuuttia aikaa vastata väittämiin ja testistä saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin alkamisesta.
Testin läpäisseille toimitetaan todistus postitse 1-2 viikon kuluessa.
Tutkintonimike
Hygieniapassi
Laajuus
8 h
Koulutusmuoto
Lähikoulutus
Koulutuksen ja tentin kielet
Koulutus tarjotaan pelkästään suomeksi, mutta tentin voi suorittaa myös englanniksi ja ruotsiksi.
Maksut
Hygieniapassikoulutuksen hinta on 55 € ja tentin hinta on 55 € eli yhteensä 110 €; sis. tenttitilaisuuden, todistuksen, postituksen sekä alv 25,5 %.
Tulevat koulutus- ja tenttipäivät
8.12.2025