Luonto- ja ympäristöalan perustutkinto, Poronhoitaja
Jos olet kasvanut poronhoitoympäristössä ja sinua kiinnostaa monialainen, vaihteleva ulkotyö, poroalan opinnot ovat sinulle nappivalinta. Ymmärrät, että työ on usein raskasta ja sitä tehdään vaativissa olosuhteissa kaikissa säissä. Työtä tehdään yhteistyössä muiden poronhoitajien kanssa siellä, missä omat juuresi ovat. Ja aina joskus paistaa aurinko.
Opiskelijalta vaaditaan määrätietoisuutta ja suunnitelmallisuutta
Opintoja suoritetaan maastossa, työpaikalla sekä koulun tiloissa Toivoniemessä. Opetus ja työpaikalla oppiminen pyritään järjestämään siten, että opiskelija osallistuu jokaisen opiskeluvuoden aikana poronhoidon sesonkitöihin. Tämän järjestäminen vaatii opiskelijalta määrätietoisuutta ja suunnitelmallisuutta.
Tavoitteena on, että porolinjalta valmistuttuasi hallitset porotalouden vuodenkierron työt pääpiirteittäin ja perustaidot parista liitännäiselinkeinosta. Sinulla on valmius jatkaa sukusi elinkeinoa itsenäisenä yrittäjänä.
Saamelaisalueen koulutuskeskus tarjoaa koulutusmahdollisuuden itsenäisestä opiskelusta kiinnostuneille porotaloudesta itselleen elinkeinoa suunnitteleville aikuisille opiskelijoille.
Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnosta - porotalouden osaamisalasta yksi pakollinen tutkinnon osa; Poronhoito (35 osp).
Tutkinnonosan ammattitaitovaatimukset ja arvioinnin kohteet löytyvät Opetushallituksen laatimista tutkinnon perusteista.
Saamelaisalueen koulutuskeskus on tällä hetkellä ainoa ammatillinen oppilaitos, jossa voi suorittaa porotalouden ammatillisia tutkintoja/tutkinnon osia. Opiskelupaikkahakemuksia tulee enemmän kuin opiskelijoita voidaan ottaa.
Vuoden kestävään koulutukseen voi hakeutua ympärivuotisesti. Etusijalla ovat aloitustuen saaneet ja sitä hakeneet. Jokainen hakija haastatellaan henkilökohtaisesti. Opintoihin valitulle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOKS).
Opiskelijat osallistuvat HOKS:in mukaisesti suunnitelluille lähiopetusjaksoille Inarissa, muuten opiskellaan itsenäisesti. Erotuskaudella opiskelija suorittaa käytännön töissä näytön omassa paliskunnassaan. Kirjalliset kokeet täydentävät näyttöä. Opiskelijat pitävät oppimispäiväkirjaa tekemistään poroalan töistä koko koulutuksen ajan.
Lisätietoja: Outi Jääskö puh. 0400 395 679 tai Leena Magga puh. 046 921 0613
-
Tutustu opetussuunnitelmaan
Luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon suorittaneella on laaja-alainen luonto- ja ympäristöalan perusosaaminen ja syvempää osaamista luontoalalta, porotaloudesta ja ympäristöalalta.
Tutkintonimike
Poronhoitaja
Alkaa
13.8.2024
Laajuus
180 osp
Jatkuva haku
Saamelaisalueen koulutuskeskuksen jatkuvassa haussa voi hakea ympäri vuoden. Kysy aloittamismahdollisuuksista opintotoimistosta.
Sijainti
Toivoniemi, Kaamanen
Opetusmuoto
Lähiopetus
Ajankohtaiset alaan liittyvät koulutukset löytyvät koulutuskalenterista
Lisätietoja
Tutustu myös näihin
-
Saamen kieli ja kulttuuri
Saamen kielen ja kulttuurin koulutus on avainasemassa saamelaiskulttuurin säilyttämisessä ja edistämisessä. Saamelaisalueilla ja niiden ulkopuolella tehtävä työ on tärkeää koko saamelaisyhteisön identiteetin ja kielen elinvoimaisuuden kannalta. Tarjoamme saamen kielen ja kulttuurin koulutusta pohjoissaamesta, koltansaamesta ja inarinsaamesta.
-
Saamenkäsityö
Saamenkäsityö, tunnetaan myös nimellä duodji, se on elävä ja monimuotoinen osa saamelaiskulttuuria. Koulutuksemme yhdistää perinteet ja nykyajan innovatiiviset lähestymistavat. Saamenkäsityö ammattina heijastaa saamelaisen kansan historiaa ja elämäntapaa.
-
Porotalous
Porotalous on monipuolinen ja tärkeä elinkeino, joka yhdistää taloudellisen, kulttuurisen ja ympäristöllisen ulottuvuuden. Se vaatii sopeutumista luonnon olosuhteisiin ja yhteiskunnan muutoksiin, mutta säilyttää samalla syvän yhteyden pohjoisen alkuperäiskulttuureihin ja perinteisiin.
-
Luonto- ja ympäristö
Luonto-ohjaaja on monialaosaaja. Laaja luonnon- ja kulttuurin tuntemus yhdistettynä sujuviin maastossa toimimisen taitoihin on vahva perusta luonto-ohjaajan ammattiin. Lisäksi luonto-ohjaajan työ on vastuullista asiakaspalvelutyötä, jossa luonto-ohjaaja tarjoaa asiakkaille luonnonläheisiä elämyksiä sekä jakaa elävästi tietoa luonnosta, luonnonilmiöistä sekä paikallisesta kulttuurista.
-
Sosiaali ja terveys
Hakeudu meille suorittamaan Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Haluatko tehdä ihmisläheistä työtä? Tahdotko, että työsi on merkityksellistä ja monipuolista? Välitätkö aidosti muista ihmisistä, olet rehellinen, tunnollinen ja luotettava. Lähihoitajana voit työskennellä eri-ikäisten parissa, niin hoidon, kuntoutuksen kuin kasvatuksen alalla.
-
Matkailu
Lapin matkailun moniosaajaksi suuntautuva matkailualan perustutkinto, erityisesti matkailun asiakaspalvelijan koulutus, valmistaa opiskelijoita monipuolisiin matkailualan tehtäviin Lapin alueella. Tämä koulutus antaa valmiudet toimia matkailupalvelujen parissa, tarjoten asiakkaille unohtumattomia elämyksiä Lapin ainutlaatuisessa ympäristössä.
-
Media
Media-alan koulutus antaa kokonaisvaltaisen kuvan alasta. Opit valokuvaamista, kuvankäsittelyä, videoiden tekemistä ja paljon muuta. Opinnot ovat käytännönläheisiä eikä aikaisempaa kokemusta tarvita.
-
Ravintola ja catering
Kokkiopinnoissa opiskelijat käyttävät ruoanvalmistukseen paljon lähialueen puhtaita ja korkealaatuisia raaka-aineita, kuten poroa, kalaa, marjoja ja sieniä. Paikallisten raaka-aineiden hankinnassa opiskelijat ovat myös itse aktiivisesti mukana.
-
Liiketoiminta
Olisitko kiinnostunut monipuolisista asiakaspalvelun ja myynnin työtehtävistä? Haluaisitko olla markkinoinnin ja visuaalisen suunnittelun osaaja? Onko sinulla alan työkokemusta, mutta tutkinto puuttuu? Koetko tarvetta päivittää tai laajentaa osaamistasi? Jos vastasit johonkin kohtaan kyllä, liiketoiminnan perustutkinnon opiskelu Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa voisi olla oikea vaihtoehto juuri sinulle!
-
Lyhytkoulutukset
Saamelaisalueen koulutuskeskus järjestää saamen kielten ja kulttuurin opetuksena lyhyitä koulutuksia etänä ja eri puolilla saamelaisaluetta lähiopetuksena. Kylissä lähiopetuksena toetutuvat koulutukset ovat pääasiassa saamenkäsityökoulutuksia sekä saamen kielten keskustelukoulutuksia. Etänä toteutuvat koulutukset ovat puolestaan kielikoulutuksia ja ne vaihtelevat kestoiltaan.