Esinevalmistuksen osaamisalan suorittanut osaa valmistaa valintansa mukaan jalometallitöitä, puu- ja pahkatöitä, luu- ja sarvitöitä, työ- tai kuljetusvälineitä. Hän osaa ohjata ja neuvoa muita saamiduodjin valmistuksessa. Hän tuntee saamenkäsityön, duodjin, perinteet, materiaalit ja kehityksen. Hän tietää saamenkäsityön merkityksen kulttuurissa. Hän työskentelee saamenkäsitöiden monipuolisissa ja vaativissa suunnittelu-, valmistus-, neuvonta- ja markkinointitehtävissä. Hän on usein ammatinharjoittaja tai itsenäinen yrittäjä.
Tutkinnon laajuus ja muodostuminen
Tutkinnon laajuus on kokonaisuudessaan 180 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta 90 osp ja osaamisalan valinnaisesta tutkinnon osasta 90 osp.
Jos osaamisalana on esinevalmistus, todistuksen saamiseksi on suoritettava osa saamenkäsityömestarin yhteinen ammattitaito tutkinnon osa ja yksi seuraavista osista: puu- ja pahkatyö, luu- ja sarvityö, Jalometallityö, kuljetusvälineet tai työvälineet. Lisäksi voi suorittaa tutkinnon osan yrittäjyys.
1.1.2022 lähtien tutkinto muodostuu seuraavista tutkinnon osista:
Pakollinen tutkinnon osa 90 osp
- Saamenkäsityömestarin kaikille yhteinen ammattitaito, 90 osp
Osaamisalan valinnainen tutkinnon osa 90 osp
- Puu- ja pahkatyö, 90 osp
- Luu- ja sarvityöt, 90 osp
- Jalometallityö, 90 osp
- Kuljetusvälineet, 90 osp
- Työvälineet, 90 osp
Garraduojit – toteutus lukuvuonna 2022-2023
Lukuvuonna 2022-2023 on mahdollista suorittaa esinevalmistuksen osaamisalan seuraavia valinnaisia ammatillisia tutkinnon osia.:
Osaamisalan valinnaiset tutkinnon osat
- Puu- ja pahkatyö, 90 osp
- Luu- ja sarvityöt, 90 osp
- Jalometallityö, 90 osp