Valikko
Arktista pedagogiikkaa II -hanke
EtusivuHankkeetPäättyneet hankkeetArktista pedagogiikkaa II -hanke

Arktista pedagogiikkaa II, saamelaisopetuksen digioppimisverkosto -hankelogo

Euroopan sosiaalirahaston suomenkielinen sininen lippulogo

Arktista pedagogiikkaa II, saamelaisopetuksen digiverkosto -hanke

Hanke keskittyi saamelaisopetuksen opetus- ja ohjaushenkilöstön digitaitojen pedagogiikan kehittämiseen saamelaisten kotiseutualueella. Hankkeessa syvennettiin ja laajennettiin digiteknologiaa hyödyntävää pedagogiikkaa, jossa saamen kielet, kulttuuri, perinteiset elinkeinot ja luonnon kiertokulku huomioitiin.

Hankkeen kehittämistoimintaa toteutettiin yhdessä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen (SAKK), Lapin yliopiston, saamelaisalueella toimivien koulutusverkostojen ja opettajien kanssa. Hankkeessa kehitettiin myös arktista pedagogiikkaa, jonka avulla vastataan pitkien välimatkojen ja vaihtelevien olosuhteiden luomiin haasteisiin Arktisella alueella. Arktinen pedagogiikka tarkoittaa koulutusta alueen ihmisiä, sosiaalisia ja paikallisia järjestelmiä, luontoa ja kulttuureja kunnioittaen.

Hankkeessa kartoitettiin kohderyhmien digipedagogisten taitojen lähtötilannetta ja sen pohjalta suunniteltiin niitä tukevia toimenpiteitä. Se myös tarjosi Covid-19-epidemian aiheuttamissa koulusuluissa tukea oppilaitoksille etäopetuksen järjestämiseen tarjoamalla täydennyskoulutusta opettajille. Lisäksi luotiin työelämälle suunnattuja digitalisaation huomioivia koulutusmalleja, joissa iältään, koulutustaustaltaan ja tavoitteiltaan erilaiset opiskelijat voivat saada yksilöllistä opetusta asuinpaikasta riippumatta. Hankkeessa toimittiin perusopetuksen ja toisen asteen parissa.

Hankkeessa toteutettiin oppilaitosvierailuita ja perustettiin opettajien digipedagoginen verkosto saamelaisopetuksen tueksi kohderyhmien verkostoitumisen tueksi ja hanke saavutti sille asetetut tavoitteet.

Saamelaisopetuksen digioppimisverkoston -verkkoympäristö on osoitteessa https://peda.net/saamelaisopetuksendigioppimisverkosto

Kaunis luonto & voimakas poro -valokuvanäyttely on esillä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen Hopealammen yksikössä, osoitteessa Toivoniementie 246, 99910 KAAMANEN. Valokuvanäyttelystä voi lukea myös hankkeen ajakohtaistiedotteesta.

Hankkeen tavoitteena oli
1) edistää kohderyhmien verkostoitumista etäyhteyksiä ja digitaalisuutta hyödyntäen,
2) lisätä hankkeen kohderyhmien digitaalista osaamista ja erilaisten digialustojen, esimerkiksi tuotanto- ja jakelualustojen sujuvaa käyttöä, 
3) tukea hankkeen kohderyhmiä toteuttamaan opetussuunnitelmien ja ammatillisen koulutuksen toteutus- ja arviointisuunnitelmien mukaista opetusta ja koulutusta lisäämällä kohderyhmien teknologioihin ja uuteen toimintakulttuuriin liittyvää osaamista, 
4) luoda malli, miten saamelaiskulttuurikoulutusta voidaan toteuttaa erilaisille kohderyhmille digitalisaatiota hyödyntäen.

Hankkeen toteuttajien yhteystiedot

Hankkeen perustiedot

Toteutusaika: 
1.1.2019-31.10.2021

Budjetti: 355 610 EUR

Rahoittajat: 
Euroopan sosiaalirahasto (ESR), Saamelaiskäräjät, Enontekiön, Inarin, Sodankylän ja Utsjoen kunnat

Päätoteuttaja: Saamelaisalueen koulutuskeskus
Osatoteuttaja: Lapin yliopisto

Vastuuviranomainen: 
Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus

Toimintalinja: 
4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen

Erityistavoite: 
9.1. Siirtymävaiheita ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen

Hankkeen kuvaus Rakennerahaston RR-tietopalvelussa

   Saamelaisalueen koulutuskeskuksen logo  Vipuvoimaa EU:lta -logo Euroopan sosiaalirahaston suomenkielinen sininen lippulogo Lapin yliopiston logo
   
   
   
   
  Utsjoen kunnan vaakuna Inarin kunnan nelikielinen sarvilogo Enontekiön kunnan vaakuna Sodankylän kunnan vaakuna
         
      Suomen Saamelaiskäräjien nelikielinen logo  Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo 


   koulutustarjonta-banneri.jpg Hakijalle

   Sakk:sta valmistuu todellisia työelämän taitajia. Järjestämme koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Yrityksille ja yhteisöille tarjoamme työelämälähtöistä koulutusta sekä kehittämispalveluita.

   Lue lisää
   opiskelijalle.jpg Opiskelijalle

   Tervetuloa opiskelemaan Sakk:een! Opiskelijalle osioon on koottu tietoja, jotka auttavat sinua opintojen aikana arjen käytännöistä selviytymiseen ja onnistumiseen opinnoissasi.

   Lue lisää
   Artesaani_vaaka.jpg Hankkeet

   Saamelaisalueen koulutuskeskuksen käynnissä olevat ja päättyneet hankkeet.

   Lue lisää
   palvelut.jpg Palvelut

   Sakk tekee tiivistä yhteistyötä alueen yritysten ja muiden työelämän organisaatioiden kanssa. Kehitämme aktiivisesti palvelujamme tarjotaksemme ratkaisuja työelämän tarpeisiin. Tarjoamme laajan valikoiman lupa-, pätevyys-, kortti- ja muita koulutuksia yrityksille ja yhteisöille.

   Lue lisää
   tietoa-meista-vaaka.jpg Tietoa meistä

   Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK), pohjoissaameksi Sámi oahpahusguovddáš (SOG), on saamenkäsityöhön, poronhoitoon ja saamen kieliin erikoistunut toisen asteen oppilaitos, joka järjestää monialaista ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille.

   Lue lisää
   paakuva-virtuaalikoulu.jpg Virtuaalikoulu

   Virtuaalikoulun opinnot ja muut palvelut toteutetaan etänä erilaisissa verkkoympäristöissä.

   Lue lisää
   Avoimet_ovet.jpg Ajankohtaista

   Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia

   Lue lisää