Valikko
Sámi musihkkaakademiija -hanke
EtusivuHankkeetPäättyneet hankkeetSámi musihkkaakademiija -hanke

Sámi musihkkaakademiija -hankkeessa kehitetään ja luodaan koulutusverkosto, jonka tarkoituksena on kehittää ja vahvistaa saamelaista musiikkia toimeentulona. Tähän sisältyy
• Utsjoen kaksivuotinen saamelaismusiikin aikuiskoulutus,
• pedagogisten ratkaisujen kehittäminen saamelaismusiikin opettamiseen,
• kaksi perinteisen saamelaisen vokaalimusiikkilajin konferenssia Kautokeinossa,
• digitaalisen kohtaamispaikan kehittäminen saamelaisille muusikoille,
• kaksoistutkinnon kehittäminen Utsjoen saamelaislukion kanssa sekä
• julkisrahoitteisen saamelaismusiikkiyhtyeen käynnistäminen.
Verkoston toimijoita ovat Saamelaisalueen koulutuskeskus (Suomi), Saamelainen korkeakoulu (Norja) ja Utsjoen kunta (Suomi). Hanketta rahoittavat Interreg Pohjoinen Sápmi, Lapin liitto, Tromssan lääni, Saamelainen korkeakoulu, Pohjoiskalotinneuvosto ja Utsjoen kunta.

Tausta ja tarve
Perinteiset saamelaiset vokaalimusiikkilajit ovat häviämässä tai ovat hävinneet. Näiden pelastamiseksi ja elvyttämiseksi on alettava välittömästi toimiin. Sámi musihkkaakademiija-hanke vastaa tähän tarpeeseen verkostoimalla eri toimijat, jotka tekevät työtä saamelaismusiikin saralla. 
Hanke pohjautuu vuosina 2015-2017 toteutettuun ESR hankkeeseen, jonka aikana toteutettiin kaksi vuoden pituista saamelaismusiikin koulutusohjelmaa. Koulutuksesta valmistuneista oppilaista monet ovat jatkaneet musiikin opintojaan ja useat ovat myös hakeneet apurahoja osaamisensa kehittämiseen. He ovat mm. jatkaneet opintojaan Sibelius-akatemiassa, ammattikorkeakoulutasolla ja toisella asteella. He ovat saaneet eri rahoituslähteistä apurahoja oman perinnemusiikkinsa elvyttämiseen ja muuhun musiikilliseen työskentelyyn. Katoamisuhan alla olevan kolttasaamelaisten leudd perinne sai koulutuksen tuloksena kaksi leudd perinteen kantajaa, jotka ovat saaneet apurahan perinteensä elvyttämiseksi. Koulutettavien joukossa on ollut myös opetushenkilöstöä, jotka vievät osaamista kouluihin ja päiväkoteihin. 

Tulokset
Kaksivuotinen saamelaismusiikin aikuiskoulutus on toteutettu ja saamelaismusiikki on vahvistunut elinkeinona ja toimeentulon lähteenä. Koulutus on vakinaistettu. Saamelaismusiikkiin liittyvää perinne- ja uutta tietoa on siirretty laajalti saamelaisalueella vahvistaen saamelaiskulttuuria ja –identiteettiä.  Saamelaismusiikin aikuiskoulutus johtaa musiikin alan toisen asteen tutkintoon, musiikin perustutkintoon. Koulutuksen pääpaino on perinteisen ja muun saamelaismusiikin opintojen antamisessa, erityisesti perinteisten saamelaisten vokaalimusiikkilajien (joiku, livđe ja leudd) elvytyksessä. Lisäksi koulutuksessa on vahva paino kulttuuriyrittäjyydessä ja saamelaisesta populäärimusiikista, jotta oppilaat työllistyvät musiikin alalla tulevaisuudessa. Koulutus antaa opintoja muissa musiikin alan tarvittavissa taidoissa kuten musiikinteoriasta ja säveltapailusta, instrumentti- ja yhtyesoitossa, musiikinteoriassa, musiikkipedagogiassa ja musiikkiteknologiassa. 
Hankeaikana kehitetään pedagogisia ratkaisuja siihen, miten perinteistä saamelaismusiikkia voidaan opettaa kaikille ikäryhmille. Sámi allaskuvlan kasvatusalan opiskelijoille koostetaan koulutuspaketti, joka toteutetaan lähiopetuksena. Harjoitusympäristönä toimivat Utsjoen saamenkieliset päiväkodit ja koulut. Opetuksessa käytetään hyödyksi digitaalisia apuvälineitä.
Sámi allaskuvlassa kehitetään ja järjestetään perinteisiä saamelaisia vokaalimusiikkilajeja käsittelevä seminaari, jonka tarkoituksena on tarjota keskustelufoorumi saamelaismusiikkialan toimijoille. Seminaarissa käsitellään ajankohtaisia aiheita, jotka syntyvät kun perinteinen musiikkikulttuuri joutuu kamppailemaan modernin ajan vaatimusten kanssa. 
Hankkeessa luodaan digitaalinen keskusteluverkosto saamelaismuusikoille.  Verkosto on perinteisten saamelaisten vokaalimusiikkilajia taitavien ja muiden saamelaismuusikkojen digitaalinen tapaamispaikka, jossa he voivat eri tavoin tehdä yhteistyötä saamelaismusiikin saralla. Digitaalisen verkoston jäsenet pääsevät myös tapaamaan toisiaan fyysisesti Kautokeinossa kahdesti hankeen aikana. Tässä yhteydessä heille varataan käyttöön ääni- ja nauhoitusstudio.  
Hankkeessa tutkitaan mahdollisuutta suorittaa kaksoistutkinto Utsjoen saamelaislukiossa ja Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa niin, että opiskelija saa sekä ylioppilastutkinnon ja musiikin perustutkinnon.
Pitkäaikaisena visiona on myös perustaa julkisrahoitteinen saamelaismusiikkiyhtye. Tavoitteena on, että yhtye pääsee mukaan valtion museoiden, teattereiden ja orkestereiden rahoitukseen tarkoitettuun valtionosuusjärjestelmään (VOS), kuten Kaustisella toimiva kansanmusiikkiyhtye Tallari. 

 

interreg_nord_2016_fin_color.png Vaakuna4.jpg   TromsFylkeskommune_tokolonner.jpg
     
 Sami_allaskuvla-logo1.jpg  pohjoiskalotin-neuvosto-logo.png  Utsjoki_logo-high70.jpg

koulutustarjonta-banneri.jpg Hakijalle

Sakk:sta valmistuu todellisia työelämän taitajia. Järjestämme koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Yrityksille ja yhteisöille tarjoamme työelämälähtöistä koulutusta sekä kehittämispalveluita.

Lue lisää
opiskelijalle.jpg Opiskelijalle

Tervetuloa opiskelemaan Sakk:een! Opiskelijalle osioon on koottu tietoja, jotka auttavat sinua opintojen aikana arjen käytännöistä selviytymiseen ja onnistumiseen opinnoissasi.

Lue lisää
Artesaani_vaaka.jpg Hankkeet

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen käynnissä olevat ja päättyneet hankkeet.

Lue lisää
palvelut.jpg Palvelut

Sakk tekee tiivistä yhteistyötä alueen yritysten ja muiden työelämän organisaatioiden kanssa. Kehitämme aktiivisesti palvelujamme tarjotaksemme ratkaisuja työelämän tarpeisiin. Tarjoamme laajan valikoiman lupa-, pätevyys-, kortti- ja muita koulutuksia yrityksille ja yhteisöille.

Lue lisää
tietoa-meista-vaaka.jpg Tietoa meistä

Saamelaisalueen koulutuskeskus (SAKK), pohjoissaameksi Sámi oahpahusguovddáš (SOG), on saamenkäsityöhön, poronhoitoon ja saamen kieliin erikoistunut toisen asteen oppilaitos, joka järjestää monialaista ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille.

Lue lisää
paakuva-virtuaalikoulu.jpg Virtuaalikoulu

Virtuaalikoulun opinnot ja muut palvelut toteutetaan etänä erilaisissa verkkoympäristöissä.

Lue lisää
Avoimet_ovet.jpg Ajankohtaista

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen ajankohtaisia uutisia ja tapahtumia

Lue lisää